Wildval camera: de eerste resultaten

Het heeft de nodige moeite gekost, maar met enige zelfbeheersing is de camera daadwerkelijk een week blijven hangen in het bos. Ik kon nu een rit naar een bevriend jager (voor een Nijlgans, zie later) combineren met het lossen van de camera. De eerste domme beginnersfout wordt gelijk duidelijk: met maar één geheugenkaartje, en uiteraard geen laptop mee, moet de camera dus mee terug de beschaving in. Liever had ik hem wat langer laten hangen. Nu kan hij pas weer aan een boom bij een volgend bezoek. Bij aankomst verschrok ik nog een ree, dus er is nog voldoende om te fotograferen.

Wildval op hol

De beginopstelling van de camera

Vrijwel alle foto’s die bij nacht genomen zijn, zijn slecht tot onbruikbaar. De mooie zandheuvel heeft het licht van de infrarode LED-jes veel te veel gereflecteerd, en alle foto’s zijn dus overbelicht. Zo leer je telkens wat bij…

Vlaamse Gaai

De eerste vangst: een Vlaamse Gaai

Hmmm, altijd leuk zo’n foeragerende Vlaamse Gaai maar ik waag te betwijfelen of hij dat gangenstelsel gegraven heeft. Idem voor de volgende gast:

Muis in bos

Muis gevangen

In het cirkeltje is een muis te ontdekken. Dit drukke baasje, of mogelijk zijn uitgebreide familie, heeft de camera menig keer laten afgaan. Nu is een uitgebreide serie foto’s van een rondrennende muis niet echt het eerste doel van de aanschaf van de wildval, maar het is wel leuk te beseffen dat het apparaat dus dit kleine rakkertje detecteert.

Houtduif

Houtduif op visite

Deze duif dacht waarschijnlijk, als de Vlaamse Gaai er een maaltje kan opscharrelen, waarom ik dan niet? Nu tjokt het in de omgeving van de duiven, dus weinig spannend… het wachten is op ‘the money shot

Konijn

Gesnapt! We hebben de holbewoner te pakken! Of toch niet?

Het heeft een paar dagen geduurd, maar daar hebben we dan een werkbare foto van onze mysterieuze buurman. Eerdere infrarood foto’s lieten ook al hier en daar een langoor-profieltje zien, maar dit is toch wel een mooie plaat. De problemen zijn echter de wereld nog niet uit: dit oogt als een jonge haas, maar… die slapen in een leger, niet in zo’n hol. Als het een uit de kluiten gewassen konijn is, zou het weer wel kunnen. Er is dus nog niks zeker. Afgelopen nacht komt er nog een bonus voorbij:

Egel in bos

Een egel aan de wandel

Een leuk nieuw speeltje dus, daar gaan we nog wel lol aan beleven. De wildval camera gaat dus snel weer aan een boom om te kijken wat er zoal voorbij wil wandelen.

 

One Comment

  1. Erik 04/03/2014 15:28 Reply

    Dat konijn staat er mooi op!! Het zijn leuke fotoos

Leave a Reply