DIY: 2 vogelvoederhuisjes in 2 uur

Onze tuin is het territorium van een setje Vlaamse Gaaien, wat houtduiven, een veelheid aan kauwen en af en toe een stuk of wat eksters. En nee, het is maar een klein tuintje. We wonen duidelijk op ornithologisch zeer gewild terrein… maar al die grote vogels zorgen er wel voor dat in de winter het voeren van de vinkjes en ander klein spul best lastig is. Een vetbol wordt in 5 seconden uit zijn netje getrokken. Het plan dus: een vogel voerhuisje maken wat zich richt op het kleinere vliegspul. Het streven is het zo goedkoop mogelijk te houden, en snel kan ook geen kwaad!

Goedkoop, dat is dus vrijwel direct de kringloopwinkel. Tweedehands plastic! En als je een dochter van zes hebt, dan is dat dus roze plastic…

Plastic servies

Drie kwartjes aan eersteklas plastic

Gaten in de beker

Uit de losse pols met de Dremel

Plakken met plastic

De trouwe Bisonkit maar weer uit de kast gehaald

Vogelhuisje plastic

Vogelvoerhuis van plastic

Doelstelling ruimschoots gehaald! Drie kwartjes aan plastic, een stukje touw en een druppeltje lijm, en je hebt een vogel voeghuisje. Tenminste, dat hoop ik dan maar, de tijd zal nu moeten gaan leren of ze hem ook weten te waarderen. Ik kan het in ieder geval minder waarderen… te plastic, te nep. Kan ik nu niet iets wat organischer maken? Het liefst met een stuk hout uit eigen bos?

Berkenstammetje

Een mooi stuk berk als ruw materiaal

Berkenstam met bijl

De bovenkant aftoppen met een scherpe bijl

Uithollen berk

Het uithollen van de stam met een lepelmes… hier gaat de tijd in zitten

Plank zagen

Plank zagen voor het dak

Berkenstam aftoppen

Eén kant maken we klaar om te lijmen

Vogel voerbakje

Een vogelvoerbakje, met hout uit eigen bos

Toegegeven, het is meer werk om met hout te werken, maar het is zo veel leuker. Het bakje is losjes geïnspireerd door een bushcraft leanto shelter, ik heb geen idee of het gaat werken als afdakje voor mijn voerhuisje, maar het ziet er kek uit 😉 En allebei binnen het uur, nu alleen maar hopen dat de vogels het kunnen waarderen!

4 Comments

  1. Bert Van Dooren 15/12/2017 12:08 Reply

    Zeer fijn gedaan! Na drie jaar weet je ondertussen hoe het staat met de duurzaamheid. En net dat zou ik graag willen weten! Ik zou namelijk graag ook een meer beschutte voederplaats willen maken met eigen (onbehandeld) hout maar ik vraag me af of het door weer en wind niet begint te rotten?

    https://plus.google.com/+BertVanDooren

  2. Rolph 15/12/2017 13:16 Reply

    Dat berkenhouten bakje was inderdaad niet bestand tegen de weersinvloeden, logisch ook. Was meer een hobby-projectje dan gemaakt voor de eeuwigheid. Het heeft even gefunctioneerd, maar de vogels waarderen de klassieke staande paal met netjes er in en zo beter

Leave a Reply