Eendjes roken!

Het is al weer een tijdje geleden, maar eindelijk hangt er weer eens een lekker stukje wild in de rookton: wilde eend. Geschoten door een bevriend jager, en met een 50-50 deal hangen hier straks voor beiden een paar lekkere gerookte eendeborstjes. Het begon allemaal twee dagen geleden met deze drie heren:

Geschoten wilde eend

Vlees in zijn beginvorm

Dat is nog eens wat anders dan zo’n plastic bakje van de Appie, nietwaar? Een snelle inspectie leert dat één borst waarschijnlijk verloren moet worden beschouwd wegens te veel schade. De pootjes zijn te klein om dit keer wat mee te doen, dus de procedé is simpel: de borst vrij plukken voor het gemak, opensnijden, borsten er uit, en klaar. Hetzelfde als bijvoorbeeld eerder al met Nijlgans geschiedde. Wat altijd overblijft, en waar ik in ieder geval helemaal niks mee kan helaas…

Eendedons en veren

Eendedons en veren

Het oogt als een mooi product, maar vindt er maar eens een toepassing voor… Drie eendjes laat zich redelijk eenvoudig wegplukken, maar mijn favoriete klus is het nou ook weer niet echt. Dus als beloning heb ik wel een glas homebrew verdiend!

thuisgebrouwen krentenboom-wijn

Een overheerlijke krentenboom-wijn

Aan het einde van de avond gaan de borsten, samen met twee Nijlgans-borsten die nog in de vriezer lagen, de brine in. Normaal laat ik te roken vlees een nachtje in een oplossing van 40% dobberen. Deze borstjes zijn echter aan de kleine kant, en ik ben bang dat de boel te zout gaat worden. Dus wordt één van de vele boeken gevolgd, en gaat de eend twee uurtjes zwemmen in een 80% oplossing. We gaan het merken. Dezelfde avond kan de haak er al in en….

eendeborst

Eend klaar om te hangen

aan de balk in de kelder voor een dagje. Hierdoor droogt de buitenzijde van de borstjes goed, dit zou het ‘pakken’ van de rook bevorderen. Na een maandag met rauwe eend hangend aan de balken van de kelder gaat deze grauwe dinsdag met enige moeite de fik in de briketten in de rookton. Warmroken! Bij gebrek aan het voor mij gebruikelijke appelhout gaat er wat Hickory mee het vuur in, en het lange wachten is begonnen!

Eend en Nijlgans

Daar hangen ze dan

Het liep niet helemaal soepel vandaag, de rookton had wat moeite om op temperatuur te blijven na ook al een lastige opstart, maar… de kelder ruikt weer heerlijk naar gerookt vlees. Een eerste proef leek aan te geven dat het eindresultaat wat te zout is geworden, morgen is dat pas echt duidelijk. Als het echt te zout blijkt te zijn, is dit weer te verhelpen door de borsten even in water te weken, geen man overboord maar het is het mooiste als ze recht van de haak lekker smaken. Nu dus maar een nachtje hangen, morgen proeven, ik ben benieuwd!

Leave a Reply