De jaarlijkse perry run

In Dordrecht staat, midden in het oude centrum, een pracht van een perenboom. Om heel eerlijk te zijn, de eerste keer dat ik aan het plukken sloeg, meende ik appels te hebben gevonden. Een zoektocht op internet naar ‘peervormige appels’ leerde mij echter vrij snel dat het juist het omgekeerde is; appelvormige peren. En wel Bergamot d’Esperen peren, een wat bittere bewaarpeer van oude kom-af. De allereerste keer dat ik op de Eigengemaakt van Rotterdamse Oogst een standje vol zelfgerookte ganzenborst bemande, nam ik een kratje zelfgemaakte perry van deze boom mee. Als standvulling, omdat het oog toch ook wat wil. Omdat hij nog maar net op dronk gekomen was, ikzelf nog niet eens geproefd, was het garantie tot aan de deur voor de kopers. De krat was snel genoeg leeg, met zo’n perennaam zat dat wel goed

Later thuis proef je dan toch ook maar eens even wat je aan de man hebt gebracht, en…. SPIJT! Oooh! Met afstand het lekkerste wat ik in mijn brouwleven geproduceerd had. Waarom oh waarom heb ik daar nu de hoofdmoot van verkocht?! Oh well… het is leuk om te doen. De erop volgende jaren was de perenoogst matig tot geheel afwezig, maar mijn oplettende langsfiets verkenningstoeren hadden al wel gespot dat het dit jaar weer eens vol hing. Er moet dus weer geplukt!

Emma met peer

Een goede plukhulp is nooit verkeerd!

Nu vind de dochter het ook allemaal machtig interessant, dat wildplukken en door de stad banjeren op jacht naar natuurlijke schatten. Er moet dus nodig papa geholpen! Dat ze haar lengte niet helemaal mee heeft, bedekken we dan maar even met de mantel der liefde. Op de appels ligt trouwens mijn DIY pruimenplukker, die vrij snel gepromoot werd tot alles-plukker. Een aanrader, het vergroot de mogelijkheden zeer!

Bergamot d'Esperen peren

Een mooie opbrengst voor een uurtje plukken

Wildpluk perenDochter is moe: papa kan nog een keer. De totaalopbrengst dit jaar

Helaas ben ik nog niet in het bezit van een mooie appelvreter. Die krengen zijn machtig duur, en hebben een capaciteit die ver boven mijn eisenpakket ligt. Het alternatief, de keukenmachine, heeft echter een capaciteit die weer wat aan de lage kant ligt. Ik zoek nog naar een gulden, edoch betaalbare, middenweg. Tips zijn welkom!

Perenpulpproces

Wassen en tot pulp malen

Het is nogal een klus, maar het is wel noodzakelijk om de appelpers een goede sapopbrengst te laten hebben. Uiteindelijk leveren de peren ongeveer 25 liter perenpulp op.

Perenpulp

10 liter perenpulp klaar voor de pers

Het daadwerkelijke persen, daar heb ik dit keer helaas nu juist geen foto’s van. Een bezoek van een machtig geïnteresseerde buurman doorbrak de routine dermate, dat ik het helemaal vergeten ben. Staat tegenover dat hij wel eens wilde draaien, dus dat scheelde me weer één perssessie hard werken 😉 De sapopbrengst is heel acceptabel, en nu staan er dus twee buikflessen perensap te pruttelen op wat champagnegist. Hopelijk op weg naar wederom een overheerlijke perry! Zie ze eens lief staan naast hun neefjes peulenwijn-to-be en gemengde-landwijn-to-be:

Gistingsflessen

Vier gistingsflessen vol hard werk en toekomstbelofte!

BTW de landwijn-to-be is een combi van gele kornoelje, bramen, krentenboomkrenten en meidoorn. Het lijkt me duidelijk dat ik ook erg benieuwd ben naar dat resultaat!

 

One Comment

  1. Anton 14/09/2015 13:38 Reply

    Inderdaad, appelvreters zijn duur, maar zoek eens naar fruitmolen. Die koop je nieuw voor zo’n 250 Euro, En als je een tweedehandsje vind ongeveer de helft! Je moet je dan wel uit de naad werken, maar voor zo’n 20 liter gaat het best!
    Succes, Anton

Leave a Reply