Experiment: jerky van ree

Van een bevriend jager kreeg ik een stuk bil van een reegeit, door hem geschoten. Het was al een tijd mijn voornemen, om eens te proberen jerky van wild te maken, en na een tijdje hengelen heb ik nu dus een stuk ree toegeschoven gekregen om me op uit te leven 🙂 Meer bekend met de anatomie van koeien en varkens dan met reeën, anticipeerde ik eigenlijk iets in de trant van een hammetje uit één spier. Uit het netje kwam echter een stuk vlees wat duidelijk een uitgebeende bout was. Niks mis mee, maar ik moest dus even omschakelen qua plan.

Reebout

Reebout

Er zaten wat meer vliezen en pezen in de weg dan verwacht, en het voornemen om tegen de draad in te snijden ging dan ook snel de deur uit. Zo merk je dat ieder nieuw dier waar je mee werkt, weer nieuwe leermomenten oplevert. Van bovenstaand stuk vlees wordt ongeveer de helft jerky, de andere helft heeft zijn weg naar de oven gevonden om er als heerlijk maal uit te komen. Zo vervelend, als niet al je experiment-vlees in de droger past ;-). Jerky kun je op verschillende manieren drogen, voor vandaag staat er een zeer onromantische, plastic droogapparaat klaar.

Reepjes en mariade

Reepjes en marinade

Jerky maken betekent vooral: veel zo dun mogelijke reepjes van je vlees snijden. De reepjes mogen een nachtje in een marinade van olie, ciderazijn, zout, suiker, kruiden, knoflook en korianderzaad badderen, alvorens ze de droger in moeten voor een uur of acht. En alle stukjes waar je niet tevreden over bent?

De voordelen van met vlees werken

De voordelen van met vlees werken

Lekker een late avond snack van stukjes ree! Het leven is niet vervelend. De volgende dag moeten de reepjes ree enigszins drooggedept worden, het droogapparaat wordt volgeladen, en voor de komende 8 uur hangt het monotone gezoem van een föhn in de lucht. Wel met een lekker geurtje op de achtergrond, dat dan weer wel.

Het droogapparaat vol jerky-to-be

Het droogapparaat vol jerky-to-be

En waar leidt dat dan allemaal toe? De ree komt schitterend uit het apparaat. Mooie donkere, precies hard en precies zacht genoege jerky. De kruidenmix is vandaag ook raak, het uit de vrije hand mengen levert de ene keer wat te veel zout, de andere keer wel eens een te nadrukkelijk zuurtje op, maar deze batch is precies goed.

Jerky van ree

Jerky van ree

Experiment geslaagd, dus. Het is smakelijk, het is eenvoudig. Het feit dat met de draad meegesneden is levert geen echte problemen op. Eigenlijk is er maar één bezwaar: de smaak van ree komt nauwelijks terug in de jerky. Mocht ik dus de keuze hebben, dan zou de koe tot jerky gedroogd worden, en ging het ree lekker de oven in. Oh well, als je het niet probeert, dan weet je het niet… En nu lekker knabbelen!

Leave a Reply