Op de To Do lijst: Corbicula fluminea

De wat? Corbicula fluminea: de Aziatische Korfmossel. Sommige mensen krijgen baby-foto’s opgestuurd, anderen selfies op beroemde plekken waar vrienden onorigineel bezig zijn. Hier gaat het er wat anders aan toe. De vrienden en kennissen weten allemaal wel van de leef-van-het-land hobby, en dan krijg je dus foto’s van tot dan toe ongedetermineerde zoetwaterschelpen ge-appt, en of het misschien zal smaken? Nu weet ik een en ander van zoutwater schelpdieren, en een zoetwater mossel weet ik ook nog wel te herkennen, maar hier moest de parate kennis toch even passen.

Schelpen

Hee Rolph wat is dit?!

Het blijkt dus een exoot te zijn, een tegenwoordig algemeen voorkomend schelpje wat vermoedelijk meegelift is in ballastwater van Russische zeeschepen. En niet onbelangrijk: eetbaar. In de (uiteraard) Aziatische keuken is het een geliefd schelpje, maar dat zegt nog niks met ons tere Nederlandse smaakpapillen. Er was een hele zak vol uit het zand geharkt, dus uit veiligheidsoverwegingen gingen er een paar op de barbeque, en bij gebleken weerstand kon de rest een dag later verorberd worden.

Gebarbequede korfmossels

Zie er goed uit!

Hoewel wat gronderig en met wat zand, bleken de schelpjes prima te bevallen. De overgebleven schelpen mochten een tijdje in bad om zout en zand te lozen, en zijn een dag later hun soortgenoten achternagegaan, zo heb ik begrepen. En ik heb er dus een nieuwe bij voor op de To Do lijst: Aziatische Korfmosselen vinden en eten!

 

Leave a Reply